10.11.09

L'emoció del risc

Una de les noveŀles més divertides de John Irving, La epopeya del bebedor de agua, fa una radiografia sarcàstica i hilarant de les competicions d’esquí. Fred Trumper sucumbeix durant una estada a Suïssa als encants de Sue ‘Biggie’ Kunft, esquiadora professional de dimensions contundents i amb molt de caràcter que s’estima l’esquí per sobre de tot. Dissabte i diumenge, tot i les altes temperatures, l’estadi olímpic Lluís Companys s’omplirà de neu durant el Barcelona Snow Show. A més de ser l’escenari ideal perquè tots els Fred Trumper i Sue ‘Biggie’ Kunft catalans es trobin –i encetin una història d’amor– serà també el lloc ideal perquè s’hi reuneixin els entusiastes de l’esquí i l’snowboard, que creixen any rere any. “Són esports que cada vegada mouen xifres econòmiques més importants –a nivell de marques, botigues i restauració–i que cada vegada capten públics més variats”, ens comenta Josep Maria Casanovas, un dels promotors de l’agència Seven Marketing, encarregada d’organitzar aquest i altres esdeveniments relacionats amb els esports més arriscats, com el Barcelona Extreme. “Esperem que aquesta iniciativa sigui un èxit i que es pugui celebrar cada any: per a nosaltres, seria una fita important si superéssim els 25.000 visitants. Pel Barcelona Snow Show hi poden passar tant famílies, gent que vingui puntualment o que repeteixi els dos dies i, lògicament, tots aquells que vulguin veure la competició”. Casanovas ens explica que a Espanya no hi ha cap esdeveniment d’aquestes dimensions: encara que comenci aquest any, l’Snow Show ja pot presumir de comptar amb la rampa més alta d’Europa: “Just ara acabo de venir de veure la rampa, de trenta-cinc metres d’alçada, i he de dir que em sembla aŀlucinant!”, s’exclama Casanovas.
Els visitants de diumenge del Barcelona Snow Show amb unes nocions mínimes d’esquí podran baixar-hi sense risc de prendre mal en el que s’ha anomenat ‘big airbag’, perquè al final s’hi coŀloca un matalàs de gruix considerable que neutralitzarà els efectes de la caiguda. “L’any que ve tenim la intenció d’oferir un ventall més ampli d’activitats per al públic. De moment, enguany només costarà 6 €, si es ve el diumenge. Qui no vulgui provar la rampa podrà passejar-se pel ‘village’ comercial, amb botigues on s’hi vendran tota mena de productes relacionats amb el sector”.


El plat fort: les competicions
Sens dubte, l’atracció més gran d’aquesta primera edició del Barcelona Snow Show seran les dues competicions que s’hi podran veure durant tot dissabte. A les 12 h comen-çaran els entre-naments i les proves de qualificació de la copa del món d’snowboard de la categoria ‘big air’, una de les modalitats més populars d’aquest esport. “El ‘big air’ consisteix en fer un gran salt en què es puntua l’estil i la dificultat tècnica de la figura que s’ha fet en l’aire”, precisa Josep Maria Casanovas. Està prevista la participació de quaranta-cinc riders de tot Europa, entre els quals s’hi troben dos germans catalans que comencen a fer història en el món de l’snow: Isaac i Rubén Vergés. Isaac ha passat uns dies en un campionat europeu a Suïssa, on ha aconseguit classificar-se per la gran final. Amb només vint-i-tres anys es prepara per participar a les Olimpíades i afronta la prova barcelonina com un repte més: la seva especialitat no és el ‘big air’, sinó el ‘halfpipe’, que consisteix en una cavitat semicircular en la qual el ‘rider’ es beneficia de l’embranzida de les baixades per aconseguir figures de difícil execució. “El que se’m dóna millor és el ‘halfpipe’. Poder viatjar, entrenar i competir al costat del meu germà ens ha unit molt”.
A les 19.15 h començarà la segona competició de la jornada, l’International Freeski Big Air, on hi participaran els “vint-i-vuit millors ‘riders’ de la disciplina”, tal i com ens ha dit Pako Benguerel, que considera com a favorits de la cursa T.J. Schiller i Simon Dumont, que han aconseguit guanyar uns X Games. “També caldrà tenir en compte Jon Olsson, un dels pioners de la disciplina a Europa”, ens diu Benguerel minuts abans de sortir de casa per anar a entrenar-se pel Barcelona Snow Show. “Fa deu anys que em dedico professionalment al ‘freeski’, i durant aquest temps he participat als esdeveniments més grans: he anat a Suïssa, Itàlia, Estocolm, França, Nova Zelanda... La meva màxima aspiració al Barcelona Snow Show és quedar entre els cinc primers”. Benguerel fa tant de temps que es dedica a esquiar que ja no veu ni polèmic el mot despectiu ‘palillero’ amb què des del món de l’snowboard es fa referència als que es dediquen al freeski: “És una polèmica de nens que pugen a la muntanya els caps de setmana i es creuen els reis de la pista”.

Publicat a Time Out Barcelona (92, 6–12 de novembre del 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada