25.11.09
Diumenge de pètals, tiges i troncs
Si el Jardí Botànic de Barcelona hagués estat concebut per la ment de Lewis Carroll, els xiprers i els roures mantindrien discussions polítiques, la ginesta, els clavells i les tulipes organitzarien concursos de bellesa i els diversos tipus de molsa, aferrats a roques de mides, colors i textura variables, es mofarien dels visitants amb jocs de paraules que compaginarien l’enginy i la rima. Mentre això no passi, els habitants vegetals del Jardí Botànic cedeixen el protagonisme al personal que hi treballa i que, dues vegades l’any, converteix aquest espai privilegiat de Montjuïc en l’escenari d’una gran festa amb activitats per a tots els públics. “El jardí experimenta canvis molt importants cada estació de l’any. Ja fa temps ens vam plantejar una sèrie d’itineraris que precisament feien èmfasi en aquestes transformacions estacionals. Per potenciar aquests itineraris, vam pensar de fer festes inaugurals a l’epicentre de les estacions, que és el moment en què els canvis es poden observar en el seu esplendor”. Parlem amb Amadeu Camps, tècnic del departament de comunicació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que igual que el monstre Esciŀla, té més d’un cap. Si la criatura mitològica en tenia sis, l’entitat municipal en té la meitat: dos al Parc de la Ciutadella (Museu de Zoologia i Museu de Geologia) i el tercer a Montjuïc (Jardí Botànic).
“En un principi volíem fer quatre festes, una per cada estació. Finalment vam decidir que fer-ne dues era l’opció més sostenible”. Un cop descartades les opcions extremes –estiu i hivern–es va començar a treballar en el primer Planta’t. “La festa on va venir més gent va ser la de la primavera del 2008. Aquell diumenge van passar-hi quinze mil visitants, pel Jardí: va ser perquè el Planta’t va coincidir amb la inauguració de la zona d’Austràlia”. L’objectiu d’aquesta gran celebració –que normalment aplega entre cinc-mil i deu-mil barcelonins– és molt clar, per a Camps: “Encara ens queda camí, a l’hora de fer conèixer el Jardí Botànic a la ciutadania. A cada festa hi ve un percentatge important de gent que el descobreix per primera vegada. Nosaltres volem potenciar que es vulgui repetir l’experiència, que la visita al Jardí no sigui puntual”.
Plantejada com una jornada de portes obertes amb activitats per a famílies –però també per a adults–, el Planta’t de tardor presenta una vintena de tallers, tasts, concerts i itineraris per exposicions temporals.
Quatre imprescindibles
De les quatre microxerrades programades, Amadeu Camps ens recomana Etnobotànica, on Teresa Garnatje, científica titular de l’Institut Botànic de Barcelona, parlarà sobre les relacions entre persones i plantes (12.15 h). “Un dels tallers més recomanables és el de Confecció d’Espardenyes en Miniatura’, en el qual tothom que participi s’emportarà la petita espardenya de sis centímetres que haurà preparat en forma de clauer”. L’oferta de tallers –tots ells de 10.30 a 14 h– és completada amb la preparació d’un repeŀlent d’all per a pugons i un taller d’experimentació amb verdures que canvien de color segons el terreny on es troben.
“Una de les activitats més espectaculars és Tall de Fusta amb Destral i Treballs amb Xerrac’, a càrrec de l’Associació Catalana de Talladors d’Arbres”. Aquesta demostració començarà a les dotze. Una mica després, la plaça dels Voluntaris, situada al centre del Jardí Botànic, serà escenari del concert de gralles dels Bordons de Tarragona. D’una a dues, el grup repassarà valsos, polques i melodies populars en un entorn tocat pels refilets avícoles.
“Els visitants no s’haurien de perdre la visita a l’exposició temporal sobre fibres vegetals. És una de les últimes oportunitats que tenen de veure-la: s’acaba el 30 de novembre!”. La visita serà amenitzada per l’actuació dels Clownvocats, que també participaran al recorregut per la mostra De la llavor als fruits, sobre el quinzè aniversari de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic. Els més petits de la casa passaran també una molt bona estona si s’animen a participar al joc de pistes pensat per desentrellar una sèrie d’enigmes relacionats amb el món vegetal, que tot i no ser tan verbívor com el planteja Lewis Carroll segueix amagant unes quantes sorpreses.
Publicat a Time Out Barcelona (94, 20–26 de novembre del 2009)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada