16.12.09

Tresors al costat de casa


Gairebé 5.500 persones han votat per internet durant els últims dos mesos per escollir allò que més els agrada de Badalona. “Prèviament havíem acotat la votació a quaranta candidatures, que també havien estat triades a partir d’una votació”, ens fa saber Mateu Chalmeta, regidor de Cultura de Badalona. “Era una bona manera de fer saber que la ciutat serà la nova capital de la cultura catalana, iniciativa que va començar el 2004 i que té com a objectius principals la projecció de l’activitat cultural del municipi a l’exterior i donar a conèixer els valors culturals que tenim”.

1. Sant Jeroni de la Murtra
La gran virtut que ofereix el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, “una de les joies gòtiques del segle XV”, és el silenci. Habitada fins el 1835, la Murtra es va convertir, a partir de 1947 i gràcies a la compra per part de Francesca Güell i López, en un recinte que ofereix recolliment, solitud i silenci a qui vulgui desconnectar del ritme frenètic del dia a dia. Podeu reservar dia al T. 93 395 19 11, de dl. a dv. de 9 a 17 h, telèfon que també serveix per concertar una visita guiada en grup.

2. Ciutat romana de Baetulo
“Igual que el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, la ciutat romana és bé cultural d’interès nacional”, ens diu Chalmeta. El Museu de Badalona, construït al damunt de les termes romanes, inclou –a més de la superfície termal de 500 m2– el Jardí de Quint Licini, “popularment conegut com la piscina romana” i la Casa dels Dofins. “Recentment, l’Ajuntament ha expropiat l’espai privat entre el museu i la plaça Font i Cussó i està fent excavacions. “L’any que ve es podran visitar 3.500 m2 de restes romanes”. De moment, però, l’únic que pot veure’s és el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins. Dissabte, l’horari és de 10 a 14 h i de 16 a 20 h; i diumenge, de 10 a 14 h. La inscripció i les visita són gratuïtes, i el telèfon de contacte és el 93 384 17 50.

3. El patí de vela

“Els badalonins podem presumir de ser els pares del patí de vela”. Dissenyat pels germans Emili i Lluís Mongé l’any 1942, el patí és una de les embarcacions més vistes a les costes catalanes, sempre i quan faci una mica de vent. “Em va sorprendre que el patí quedés tan amunt de la classificació”, reconeix Chalmeta: “S’ha d’admetre, però, que és un dels símbols badalonins indiscutibles”.

L'invent dels germans Mongé

4. Destiŀleria Anís del Mono
Fundada l’any 1868 pels germans Bosch, Anís del Mono és una de les fàbriques d’anís més populars, en part gràcies a l’etiqueta en què veiem un mico sostenint no gaire reflexivament el destiŀlat que va ser comprat per les bodegues Osborne fa més de trenta anys. “La fàbrica manté l’edifici modernista, original de finals del segle XIX, i també la forma artesanal de fer la destiŀlació”. El Museu de Badalona (T. 93 384 17 50) hi organitza les visites.

5. Passeig de la Rambla

“Tots els badalonins ens l’estimem molt, el passeig. La nostra rambla té una particularitat, i és que a diferència de les altres, no és perpendicular al mar, sinó paraŀlela”. Molt transitada tant a l’hivern com a l’estiu, a la rambla de Badalona hi trobareu alguns dels millors restaurants de la ciutat.

6. Dalt de la Vila
Durant els segles IX i X es va construir al damunt de les restes de Baetulo la Badalona medieval, coneguda actualment com Dalt de la Vila. És molt recomanable fer una passejada pels carrers estrets de l’antiga ciutat i aturar-se a l’església de Santa Maria del Mar o davant de la masia de can Canyadó, construïda al segle XV i una bona mostra de l’arquitectura típica de la costa catalana de l’època.

7. Els gegants Anastasi i Maria
Badalona és una de les ciutats amb una tradició gegantera més arrelada. Anastasi i Maria, els dos símbols de la ciutat, van fer 150 anys l’any passat, i en la votació popular han passat per davant del poblat ibèric del turó d’en Boscà, el parc de ca l’Arnús i el pont de petroli. Haureu d’esperar a la propera festa major per veure’ls desfilar...

Publicat a Time Out Barcelona (97, 11–17 de desembre del 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada