“Ja fa deu anys que el Saló del Hobby es fa a la Fira de Barcelona. Actualment ocupa el pavelló més gran: la superfície supera els 26.000 m2. No està gens malament, si tenim en compte que vam començar en un espai de 5.000 m2”. Aquestes paraules introductòries de Jordi Lluch, president del Saló del Hobby, demostren que no tot s’enfonsa, en temps de crisi. Estrènyer-se el cinturó i passar penúries és inevitable, i alguna de les petites alegries que ens poden allunyar del dia a dia encapotat són les aficions, potser l’últim que cal perdre, juntament amb l’esperança. “A Europa hi ha diversos salons dedicats al hobby. L’oferta és molt variada, però focalitzada en un o altre aspecte –sobretot trens o vaixells–, cosa que s’allunya de la nostra filosofia: nosaltres volem oferir activitats molt variades...” Aquesta intenció ha permès que el número de visitants hagi crescut fins arribar als 50.000, i que aquesta xifra s’hagi mantingut: “Hi ha moltes famílies que hi vénen a passar tot el dia, perquè hi ha activitats tant pels avis com pels néts, els pares i les mares”.
Locomotores, aigua i maquetes
“El concepte de hobby és molt ampli. Intentem que el saló sigui no únicament un aparador sinó una eina per aprendre coses”, ens explica Lluch.
La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril presenta una mostra de modelisme ferroviari, que cada any fa la competència a una de les altres grans seduccions del saló: la piscina de 140 m2 que s’omple de vaixells de tota mena, pilotats per experts i aficionats d’edats molt diverses. “La piscina és de dimensions considerables: fa nou metres d’ample i catorze de llarg. Una de les activitats més espectaculars que s’hi faran serà una demostració de com s’apaga un incendi d’un vaixell”. L’escenificació es farà a partir de maquetes tan ben fetes que el drama semblarà real –tot i que no hi haurà víctimes.
La novetat ferroviària d’enguany és “la presència d’un club alemany que portarà un tipus de màquina de tren d’escala TT amb control digital que no s’ha vist mai a Espanya”. Tothom que ho vulgui podrà provar aquestes noves locomotores. Potser haurà de fer una mica de cua, però el president del Saló assegura que l’espera val la pena.
Una de les novetats d’aquesta edició és la zona dedicada al modelisme a partir de paper i cartolina. Darrerament està tenint certa anomenada en països de l’Amèrica llatina, i les construccions van des de vehicles històrics fins a personatges de manga i fins i tot alguna cara coneguda en el món del cinema, la política i els esports.
El concurs de maquetes organitzat des de fa deu anys per l’Associació de Modelisme és un dels esdeveniments més concorreguts. Cada any hi participen uns tres-cents concursants, que en alguns casos plantegen projectes que s’avancen a la realitat: “L’any passat un home va presentar la remodelació del Camp Nou de Norman Forster... feta amb escuradents!” Potser aquest any algú mostra una reconstrucció del Palau de la Música feta a partir de cèntims d’euro...
Creativa: els tallers fan afició
“Des de fa uns quants anys fem enquestes als visitants perquè valorin el Saló. Hi havia dones que deien que s’hi avorrien, que no hi havia activitats per a elles, i per això vam decidir dedicar una secció a tallers”. L’espai Creativa presenta activitats de punt de creu, patchwork, scrapboooking i moltes altres manualitats, que tot i ser pensades per satisfer majoritàriament el públic femení cada vegada són més transitades per homes, segons ens fa saber Jordi Lluch. Aquest any es podrà cosir una bossa per portar el pa, s’aprendrà a fabricar garlandes nadalenques amb un toc personal, es faran brodats mallorquins, bufandes i ganxet i, fins i tot, es podrà sortir del saló amb un penjoll que substitueix la complexitat pel mèrit d’haver-ne estat l’únic protagonista en la seva confecció.
La muntanya com a hobby
Una de les sorpreses de l’any passat va ser l’apartat dedicat al senderisme, que enguany torna a presentar una oferta de rutes muntanyenques pels Pirineus, les Illes Canàries, Saragossa i el País Basc. “Actualment no hi ha cap saló de turisme enfocat al senderisme, un dels hobbys més populars a Catalunya”, ens comenta Lluch, que destaca un cop més “la interactivitat i pluralitat” del Saló, que segueix demostrant, any rere any, que la tecnologia informàtica no és l’única manera de distreure’s.
Publicat a Time Out Barcelona (95, 27 de novembre–3 de desembre del 2009)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada