25.12.09

Idees per cavalcar el Nadal


Els propers dies ens esperen convits, cues per comprar regals, innocentades, més cues per comprar regals, sobretaules llargues i digestions pesades. En Jordi Nopca, abans de recórrer al bicarbonat, us proposa activitats sanes.
Després d’uns dies veient galets per tot Barcelona, finalment arriba el moment de menjar-los. El 25 de desembre, fum, fum, fum (que surt del caldo de Nadal, i de la carn d’olla). L’endemà, dia de Sant Esteve, toca tornar a menjar fort, rodejats d’ulls familiars i angúnies més o menys soterrades: s’acosta el final de l’any i una vegada més no hem fet allò que ens havíem proposat –inflats– mentre celebràvem les campanades. Per arribar a la nit de cap d’any en bona forma i amb bon humor, encara sou a temps d’apuntar-vos a una de les curses més olfactives del món: la Cursa dels Nassos, que arriba a la seva desena edició amb tots els números de repetir la xifra històrica de 8.500 corredors de l’any passat. El recorregut comença i acaba a la plaça Ramon Calsina, i recorre bona part del front marítim a partir de les 17.30 h. Podeu apuntar-vos-hi fins al 27 de desembre a la pàgina www.bcn.cat/cursanassos, i el preu per inscripció és de 12 euros, molt menor que el que us costarà la major de propostes nocturnes que podeu trobar a les nostres agendes de ‘Nit’ i ‘Gai i lèsbic’.Remullar-se a primers d’anyBanyar-se a mar en ple hivern és una proposta més extrema que participar a la Cursa dels Nassos, però els dos-cents nedadors que de moment s’han apuntat la catorzena edició del Primer Bany de l’Any tenen pensat començar l’any a una temperatura baixíssima. Hi ha temps fins al dia 1 per inscriure-s’hi al Club Natació Atlètic, que es troba a la Platja de la Barceloneta, lloc on es farà la cursa a partir de les 12 h. Si us decidiu a anar-hi, feu una mica de bondat la nit abans... en cas que pretengueu arribar fins al final de la prova.



"Un home que té tants nassos com dies té l'any"


El Nadal des d’un museu
No tot és esport, aquests dies, a Barcelona. Els museus, sempre interessats en rebre més visitants, han alterat la seva programació amb activitats pensades, sobretot, per als més petits de la casa. Els nens de 3 a 10 anys podran participar per només 3 euros a un taller d’arquitectura que els permetrà reconstruir la Fundació Miró a escala 1:20 (Fundació Miró, 29 de desembre, 11 h). També pensat per a nens però també per a adolescents, el taller Tot el que ens envolta és música pretén descobrir des del MACBA la revolució sonora que va suposar el compositor John Cage (28, 30 i 31 de desembre, 4 i 7 de gener, 11 h, 4 €). Fins al 10 de gener el Museu de Ciències Naturals us regala l’accés a l’exposició permanent i a les temporals: tranquils, que podreu tenir els nens entretinguts amb una oferta de tallers extensíssima i que podeu trobar detallada al web de cultura de l’Ajuntament (www.bcn.cat/cultura/docs/Nadalalsmuseus.pdf).

Els reis no són els camells
El Pare Noel aboca els regals el 25 de desembre i comença l’any tranquil, perquè la feina ja està feta i encara li queden mesos per haver de contraatacar. Els Reis Mags, en canvi, es passen totes les vacances de Nadal seguint el rastre d’una estrella intrèpida: el seu és un trajecte esforçat, que canvia els rens i el trineu del pare Noel per camells del color del desert. Esperar l’arribada dels Reis fins al 5 de gener o atipar-se de regals el dia 25, tot just quan han començat les vacances, respon, més que a dues tradicions de procedència diferent, a dues concepcions de rebre regals. La primera és instantània, de capitalisme urgent; la segona té un punt agònic i de sacrifici, ja que just després que passin els Reis es reprèn l’activitat escolar i laboral.

Fotograma d'El cant dels ocells, d'Albert Serra

Abans que ses majestats desembarquin al Moll de la Fusta el 5 de gener, el pailebot Santa Eulàlia –vaixell insígnia del Museu Marítim– podrà ser visitat del 28 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener d’11.30 a 13.30 h i de 17 a 19.30 h. El dia 31 també s’hi podrà fer un cop d’ull i donar les cartes al Patge Estel (només d’11.30 a 13.30 h). El dia 5, els Reis Mags arribaran puntuals a les 17 h, i després dels discursos començaran la cavalcada des de l’avinguda del Marquès de l’Argenteria (18. 30h). La comitiva passarà per Via Laietana (19 h), plaça de Catalunya (19.30 h) i Sepúlveda (20 h) fins arribar a la Font Màgica de Montjuïc (21 h). Tots aquells que vulgueu rebre els Reis sense moure-us del barri podeu optar –si sou afortunats– per tres de les cavalcades amb més història i caliu: la de Sants-Les Corts, que arrenca a la plaça Comas a les 17 h; la de Sant Andreu i la Sagrera, que surt de la plaça Orfila a les 17.30 h; i la d’Horta-Guinardó, que comença a la plaça de la Palmera a les 18 h. Els reis seran generosos només si us heu portat bé...

Publicat a Time Out Barcelona (99, 24 de desembre del 2009-7 de gener del 2010)

1 comentari:

  1. Amic Jordi, he rebut amb gran alegria el teu missatge en tant que santsenc, es bo saber que hi ha bloqueros al barri i que som capaços d'engegar contrastos de parés, ni que sigui en un món virtual, a la xarxa, constituir una xarxa de bloqueros de Sants, es una idea nova o potser no tant, si a Sants hi ha un col•lectiu d'artistes, de pintors, que funciona des de fa anys, amb gran èxit per cert, si hi ha un col.lectiu de tocadors de tambors, o un col.lectiu de majorettes, amb tots els respectes per a les noies que fan anar la vareta màgica amb la destresa que ho fan, penso que..... també pot haver-hi un col.lectiu de bloqueros, es a dir gent de mal viure que som bojos per la comunicació a traves dels bits llençats a tota velocitat per aquests monts de deu i dels quals sen’s suposa una intel•ligència, ni mes gran, ni més petita, però sens suposa. Je,je,je.

    Podríem organitzar un sopar al trimestre, seguit de ballaruca, o cantada d’havaneres, estic veient que amb els anys seriem recordats com la generació del 09, com si es tractés d’una generació del 98, o la generació del 26 com a marca d’un estil literari. Home es que estic segur que si avui l’Unamuno tingués la nostra edat, segur, segur que seria un blocaire, també, com nosaltres. Amb tots els respectes per als literats clàssics.

    Salutacions cordials Jordi.

    ResponElimina