22.9.09

A la tardor, les galeries es reinventen

La iniciativa Tardor de l’Art pretén acostar les galeries barcelonines als ciutadans. En Jordi Nopca no se n’ha escapat.

Any rere any, el nombre de visitants dels museus de Barcelona augmenta. Les xifres de l’any passat situen als llocs més alts centres com la Fundació Miró, el Museu Picasso... o el Museu del F.C. Barcelona, fet que demostra que l’excursió a un museu –almenys a la nostra ciutat– es va acostar durant el 2008 amb igual d’entusiasme a Picasso, les obres de la Corcoran Gallery i les victòries (èpiques, glorioses; literatura d’alt nivell) del Barça.


La Fundació Miró... i can Barça: dos dels museus més visitats de Barcelona

És evident que els museus triomfen, ja sigui gràcies als turistes àvids d’enxampar la síndrome de Stendhal –veient Picassos o copes d’Europa– com gràcies als barcelonins diletants, que a més de viure a la millor botiga del món necessiten, de tant en tant, redibuixar la seva ànima amb els traços modernistes d’Alphonse Mucha o deixar-se seduir per la visió distòpica de J.G. Ballard. Però, i les galeries? Sabem què hi passa? Poden oferir alguna cosa que els museus passin per alt?
Aquesta tardor, setanta-dues galeries barcelonines presenten una sèrie d’activitats que volen canviar la situació actual: a partir d’ara, potser quan hi passeu per davant no us limitareu a observar el seu interior amb una barreja de perplexitat i picors iŀlocalitzables. Hi entrareu, us hi passejareu per dins i, amb una mica de sort, superareu l’estadi neòfit de comentar el preu de les obres.

Una ciutat plena d’art
La iniciativa ha comptat amb un suport econòmic de 60.000 euros per part de la Generalitat i ha estat impulsada per les quatre associacions professionals catalanes del sector: el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, (art)Catalunya, Art Barcelona i l’Associació de Galeristes Independents de Catalunya. La Tardor de l’Art vol mostrar que a les galeries hi trobem una visió àmplia, rica i variada del panorama artístic present, passat i també futur, ja que és principalment a través d’aquestes que podem accedir a l’obra de nous artistes que busquen fer-se el seu lloc. Les quatre associacions que participen en el projecte tenen clar que cal deixar enrere la concepció de la galeria com a lloc tancat i allunyat dels circuits culturals de la ciutat.
Si bé és veritat que les obres que s’hi exposen busquen ser venudes, l’accés és lliure i gratuït. En alguns casos, algunes de les obres exposades poden ser tan interessants com les que es veneren als museus, sovint amb l’esperit crític tancat a la butxaca (perquè el que hi trobem ja forma part del cànon).
La Tardor de l’Art està dividida en quatre grans esdeveniments, organitzats per cadascuna de les quatre associacions que hi participen. Art Barcelona s’encarregarà dels Dissabtes d’Art els propers 3 d’octubre i 7 de novembre. Partint de la bona acollida d’iniciatives d’aquesta mena a Berlín o Nova York, Art Barcelona vol acostar l’art contemporani al públic a partir de performances, concerts, xerrades amb artistes i visites guiades. Aquest seguit d’activitats es faran en 28 galeries, i es dividiran en tres franges horàries corresponents a tres zones de la ciutat. El torn matiner serà a Gràcia: allà s’hi organitzaran esmorzars complementats amb diverses activitats culturals, que al migdia es desplaçaran al carrer Consell de Cent, on dues galeries –encara per confirmar– oferiran vermut durant la visita a les exposicions. A la tarda, el berenar que oferiran dues altres galeries al barri Gòtic serà el principal incentiu, a banda de més concerts i performances. Caldrà veure si l’amenitat que es busca no xocarà amb l’aura selecta del món artístic, que la crisi està reconfigurant.
L’Associació de Galeristes Independents d’Art de Catalunya ha programat pel proper mes de novembre quatre exposicions amb el futbol com a tema central. Si els seguidors de Messi, Ibrahimovic i Joan Laporta encara no han inclòs en la seva atapeïda agenda una visita a les galeries barcelonines, Fora de joc és la seva oportunitat. Podran triar entre la galeria ADN, amb un vídeo d’una acció artística desenvolupada durant un partit de la lliga francesa; la galeria Alejandro Sales, on Pep Duran hi farà una instal·lació on reflecteix com veu i entén el futbol; la galeria Estrany de la Mota, amb obres de vuit artistes que en un moment o altre de la seva carrera han tingut el futbol en el seu punt de mira; i finalment, la galeria Miguel Marcos serà ocupada per una instal·lació de Joan Brossa en la qual queda ben clar que el poeta barceloní no tenia en gaire bona consideració ni el futbol ni la pintura de saló.

A la resta de Catalunya
Aquesta tardor l’art també serà protagonista en altres punts de la geografia catalana. El Gremi de Galeries d’Art de Catalunya presenta cinc grans exposicions on s’hi repassa el paper de les avantguardes, es ressegueix l’evolució de la pintura figurativa des del segle XIX o s’intenta fer pedagogia sobre l’art abstracte. Per últim, (art)Catalunya ha organitzat l’exposició Eros+Ismes al Tinglado 4 de Tarragona. A partir del 16 d’octubre, la mostra es podrà veure a Vilanova i la Geltrú.

Publicat a Time Out Barcelona (85, 18–24 de setembre del 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada