Una manera contundent –força contundent, de fet– de començar a celebrar la Mercè és llevar-se ben d’hora el dijous i arribar una mica abans de les vuit a la petita plaça que porta el nom de la patrona de la ciutat. Allà, al carrer Ample cantonada amb Còdols, us hi trobareu una colla de grallers que podreu seguir per diversos carrers del barri Gòtic i fins la plaça Sant Jaume, punt neuràlgic de les moltes activitats tradicionals que durant tot el matí s’hi celebraran: la galejada trabucaire (10.30 h), la mostra de balls de gegants (11 h), el ball de l’àliga (12 h) i la diada castellera (12.30 h) amb la participació de cinc colles, sempre preparades per afrontar nous reptes verticals. La mare de Déu de la Mercè, que es va aparèixer a Sant Pere Nolasc, Sant Ramon de Penyafort i lo rei en Jacme (Jaume I), estaria ben contenta de saber que abans de deixar-vos emportar per la riuada d’activitats de la festa major de Barcelona heu fet l’esforç de ser matiners i pensar en ella a toc de gralla, venerant els castells o mirant-vos com balla l’àliga.
Istambul, ciutat convidada
Si Jaume I o Ramon Llull escapessin del seu repòs etern i veiessin que l’art i la cultura d’Istambul serien tan ben rebudes pels barcelonins del segle XXI en passaria una de ben grossa. Dijous hi haurà un concert vermut en un escenari força escaient, la Rambla del Raval (12.30 h), i fins diumenge podreu veure al Museu Marítim espectacles de dansa dervix, teatre d’ombres, cinema turc. Al Marítim hi haurà també, durant tots els dies, moltes activitats infantils. És recomanable també el concert del rapper Ceza de la nit de divendres a la Rambla del Raval (22 h).
Ofensiva marítima...
El portal de la Pau, el moll de la Fusta i els jardins del Baluard són alguns dels espais que amb la Mercè s’omplen de vida festiva: aquest any hi veureu des de cantades d’havaneres amb el grup Port Bo (portal de la Pau, dijous 24, 21 h), aproximacions al mestissatge (Club Mestizo All Stars, portal de la Pau, dijous 24, 21.30 h) o la mostra de vins i caves del moll de la Fusta, ocasió ideal per fer un bon tast a preus populars (de dijous a diumenge).
...I defensa terrestre
El parc de la Ciutadella, fortí construït per Felip V amb l’objectiu de controlar militarment la ciutat, es converteix durant aquests dies en un parc que mira cap a l’Àsia, que es capbussa en el jazz i que de dijous a diumenge s’estudiarà el medi ambient amb esperit lúdic. Als espectacles teatrals s’hi sumaran diversos tallers que dissabte i diumenge –i al passeig dels Tiŀlers– ensenyaran als més petits de la casa tècniques divertides de reciclatge, energies alternatives que els faran pedalar... fins i tot podran aprendre a fer-se el seu propi borinot!
Una fàbrica d’art
La Fabra i Coats de Sant Andreu s’ha proposat de convertir-se en la fàbrica d’art més activa de la ciutat durant aquesta Mercè. El programa d’activitats és molt complet i s’encara amb diverses disciplines artístiques: de dijous a diumenge podreu veure-hi espectacles teatrals, de dansa, tallers infantils i de percussió, titelles i fins i tot un petit festival musical, el Sincronia, que integra música i videoart (divendres 25, a partir de les 17.30 h).
"They Might Be Giants"
La gratuïtat és una de les característiques indispensables de la majoria d’actes de la Mercè. És per aquest motiu que diversos museus barcelonins fan jornada de portes obertes en honor a la patrona de la ciutat. A més de poder visitar centres com el MACBA, el CCCB, el CosmoCaixa o el Palau de la Virreina, dijous 24 podreu entrar de franc al Museu de la Xocolata, al Palau Güell o visitar l’escola de puntaires del carrer Sant Erasme o descobrir el Museu de les Carrosses Fúnebres (amb l’ai al cor, sens dubte).
L’Eixample de Cerdà
Coincidint amb el cent-cinquantè aniversari del naixement d’Ildefons Cerdà, l’Eixample barceloní es transforma en un immens espai d’homenatge a l’urbanista amb la celebració d’espectacles teatrals als jardins del Rector Oliveras i als jardins de la Torre de les Aigües durant tot el dijous. Per dissabte es prepara un joc que proposa dos recorreguts: el de l’eixample més senyorial (que comença al jardins de Laura Albéniz) i el que recorre el barri popular de Sant Antoni (que sortirà des dels jardins d’Emma). Es tracta de descobrir els elements arquitectònics més curiosos de les façanes. Us hi podeu apuntar fins divendres trucant al T. 93 265 21 22.
‘Cremar en es verd’
Aquesta frase feta mallorquina indica que alguna cosa és a les acaballes i ens remet al foc, protagonista de dues de les activitats més seguides cada any: el Piromusical, que se celebrarà a l’avinguda de Maria Cristina la nit de diumenge a les 22 h, i el correfoc. A la fira que es muntarà al mercat de Santa Caterina hi trobareu els complements indispensables per fer un bany de foc diabòlic al ritme dels tabals.
Publicat a Time Out Barcelona (86, 24 de setembre-1 d'octubre del 2009)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada