30.3.10

Una primavera metropolitana

Transports Metropolitans de Barcelona proposa una vintena d’activitats que ens conviden a passar una primavera lluny del sol, de les terrasses i de la platja. La Primavera Cultural proposa celebrar la fugida del fred amb dansa, desfilades de moda, òpera, performances poètiques, vídeoart i càpsules futuristes. En Jordi Nopca comença a passar calor.


La imatge de la primera edició de la Primavera Cultural és una margarida que somriu i que du els pètals tatuats amb cadascuna de les activitats programades fins la vigília de la nit de Sant Joan. “Des de fa uns anys ja organitzàvem activitats culturals, en alguns dels vestíbuls de les estacions de metro, i per aquest any vam decidir-nos ajuntar algunes de les iniciatives i afegir-ne algunes de noves”, diu Assumpta Escarp, presidenta de TMB: “La mobilitat és la principal funció de la nostra empresa, però vam pensar que a més d’oferir un servei que porta la gent als llocs, podíem programar accions que apropessin la cultura a un espai que habitualment es concep com a espai de trànsit”. Minuts abans de començar a parlar, una de les accions musicals –quinze minuts de piano entre letàrgic i nerviós– han cridat l’atenció d’alguns viatgers atrafegats, que s’aturaven o es clavaven més endins l’auricular de l’ipod, subjugats per la música.


“A més de ser una empresa de transports, tenim un gran desig d’implicar-nos en la societat metropolitana: volem aportar ànima i sentit a partir d’aquest conjunt d’actes, i volem posar èmfasi en els valors emergents”, afegeix Dídac Pestaña, vicepresident executiu de TMB, que a continuació fa saber algunes de les “propostes pioneres” d’enguany: “Els apassionats de la història del transport públic podran viatjar el proper 14 d’abril amb el primer comboi de metro de la sèrie 300. Serà de quarts d’una a les tres de la matinada, i se sortirà des de La Pau. Més endavant, el 9 de maig –i coincidint amb el Dia de l’Òpera– les millors veus de l’òpera ressonaran per diverses estacions de metro al llarg del dia. Ja de cara al juny, el dia 10 inaugurarem un nou espai expositiu a l’intercanviador entre la línia 3 i 5 de Diagonal, i just una setmana després hi haurà una desfilada organitzada per Moda Fad”. Josep Abril, dissenyador i organitzador de la desfilada, ens fa saber els objectius i el repte d’aquesta desfilada: “Aquest any Moda Fad celebra el quinzè aniversari i volem mostrar la trajectòria dels dissenyadors que s’han anat consagrant durant aquest temps. Es podran veure peces fetes fa anys, i en un espai que és tot un repte: normalment les desfilades les fem en llocs tancats, i aquí no podem estar segurs de quin públic tindrem ni quant en tindrem”.


Rutes, càpsules i art
A banda de les activitats destacades, hi ha més novetats, en aquesta primera Primavera Cultural, com el happening de ball en què 150 ballarins volen animar a descobrir la ductilitat del cos humà quan es deixa endur pel ritme (27 de març); podran deixar el seu missatge als barcelonins del futur a la càpsula de l’any Cerdà del 12 al 17 d’abril, que serà instal·lada al vestíbul d’Universitat; o tambéparticipar en una excursió que vol fer descobrir tres espais invisibles de la muntanya de Montjuïc homenatjant Joan Brossa (17 d’abril: per aconseguir entrades –que en aquest cas costen 20 €– cal escriure a info@agostproduccions.com). Pels aficionats a la percussió o la dansa, un grup del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del teatre presentarà al vestíbul d’Universitat una performance matinera (5 de maig, de 10.30 a 11 h). El 19, 20 i 21 de maig, Connectats vol que els passatgers parin una mica d’atenció a les videocreacions més joves.

El retorn dels clàssics
La Primavera Cultural inclou també diverses activitats que ja s’han pogut descobrir altres anys, com el cicle Amb la música a una altra banda (a partir del 16 d’abril), el Concurs de Relats Curts de Sant Jordi (23 d’abril), la 22a Gimcana TMB (8 de maig), un recital poètic en un bus itinerant ple de poetes amb motiu de la setmana de la poesia de Barcelona (15 de maig), el Ral·li d’Autobusos Clàssics entre Barcelona i Caldes de Montbui (30 de maig) i, durant els dies en què el fòrum s’omple de música amb motiu del Primavera Sound, quatre concerts de grups barcelonins “que estan despuntant i tenen moltes coses a dir” –segons un dels organitzadors del festival, Pablo Soler–: Blackbird, Internet2, The Nu Niles i 3Mellizas. Serà el 22 de maig a les estacions d’Universitat, Sagrada Família i passeig de Gràcia.

Publicat a Time Out Barcelona (111, 25–31 de març del 2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada