2.3.10

Temps de disfresses


La gran rua de carnaval segueix sent el moment esteŀlar dels sis dies que el rei Carnestoltes reneix de les cendres i expandeix la seva doctrina disbauxada fins que se’l jutja i se’l condemna una vegada més a morir cremat. Memento mori. O també: Alea jacta est. Parlem amb Marta Almirall, cap de festes de l’ICUB, dies abans que l’eufòria, el desenfrenament i el caos s’apoderin de la ciutat, tot i que algunes veus podrien dir que aquest caos és, des de fa uns anys, ininterromput, com les sarsueles indigeribles de Luis Cobos.

“La rua de carnaval d’aquest any homenatja a la televisió dels 70 i els 80, el moment Lazarov. Crec que ha estat una font d’inspiració simpàtica, que contrasta amb la temàtica escollida per l’any passat, en què vam celebrar els 150 anys dels gegants”. L’iŀlustrador i grafista Alexis Rom s’ha encarregat de la imatge retro i televisiva de la rua, mentre que la coreografia ha estat pensada per Ana Sánchez. “La rua de Barcelona aglutina totes les rues petites i grans que s’organitzen en diversos barris de la ciutat”, ens comenta Almirall. Com que han de tenir temps de ser a les 20 h al punt de sortida –els Jardins de les Tres Xemeneies del Paraŀlel–, les rues de barri comencen a partir de les 17 h: en trobem a l’Eixample, que arrenca del carrer Enric Granados 10 i proposa, a més de la cercavila, ball i xocolatada (17.30 h); a Sant Antoni, que té com a punt de partida els Jardins dels Tres Tombs i estarà amenitzada per la percussió dels Sambaketumba (17 h); la de Sants, que recordarà el pobre Fèlix Bitllet (Carretera de Sants, 257, 17.30 h) o la Les Corts, que comença als Jardins de Can Bacardí a les 17 h i que oferirà diversos premis pels qui s’hagin treballat millor la disfressa.

Riders of the lost ark, versió 2009

“La comparsa televisiva és només una petita mostra de l’univers temàtic de propostes, que cada any ens sorprenen a base d’imaginació i enginy. A més de les comparses de barri hi participen grups de diversos països –la comparsa d’Equador sempre està molt bé–, hi ha també la presència del carnaval de Barranquilla i la participació dels mercats, que fins fa set anys s’encarregaven de l’organització de la rua”. Almirall destaca la diversitat, l’espectacularitat i la gamma variada de colors que cada any podem trobar a la rua més multitudinària de Barcelona. “L’assistència és molt alta: s’ajunten els ciutadans que ja vénen de la rua del seu barri amb els que només volen veure la gran rua. L’únic inconvenient és el temps. Quan queden pocs dies per a la rua, toca seguir les prediccions meteorològiques, perquè si la previsió és de pluges, malament rai...”, segueix explicant-nos Marta Almirall.

Varietés d’una altra mena
“Una de les novetats més importants d’aquesta rua és que recupera un dels espais més emblemàtics i festius de la ciutat, el Paraŀlel. La rua començarà als Jardins de les Tres Xemeneies i recorrerà el Paraŀlel fins al carrer Tamarit. És important fer-ho en una avinguda com aquesta, en primer lloc, per la seva significació històrica i en segon lloc perquè si tenim en compte la seva amplada permet que l’espai escènic doni moltes més possibilitats. Encara no sabem si a partir d’ara hi seguirem fent la rua, perquè els darrers anys ha estat de caràcter itinerant, però que aquest any es faci aquí té un valor afegit indiscutible”, diu Almirall, que com a segona novetat d’enguany destaca l’encapçalament de la rua. “Al davant hi haurà una sèrie de comparses que representen a 36 barris de Barcelona. Han estat escollides perquè són iniciativa de diverses entitats i acostumen a ser propostes força grans i molt treballades”.
El tercer canvi respecte anteriors edicions és que la rumba de carnaval que des de fa uns anys s’encarrega a diversos grups serà tocada en directe: “Hi haurà un escenari on el quintet barceloní Fufü-Ai tocaran la rumba que han composat expressament per a l’ocasió”.

“A Carnestoltes, bones voltes”
Per viure el carnaval en tot el seu esplendor no n’hi ha prou en participar en una de les rues –gran o petita–sinó apuntar-se a algunes de les activitats complementàries, com el tast de música popular valenciana que la Romàntica del Saladar presentarà a partir de les 11 h de dissabte al mercat de la Llibertat, la tabalada popular que es farà al centre cívic El Coll, també dissabte a les 19.30 h o el Sarau de carnestoltes que proposa el centre cívic Sagrada Família (dissabte, 17.30 h). Conscients que no es pot fer tot al mateix dia, hi ha activitats familiars que s’han reservat per a diumenge, com el carnaval infantil que proposa l’Ateneu Popular de Nou Barris (Plaça Àngel Pestaña, 12 h); dotze hores més tard, quan ja faci estona que les criatures dormen, la discoteca d’ambient Metro programa un concurs de disfresses en què els guanyadors poden emportar-se premis de fins a 300 €.

Una disfressa digna de Luis Cobos

Publicat a Time Out Barcelona (109, 11–17 de febrer del 2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada