21.10.09

Una bona inversió

Les xifres són impressionants però certes: el XVIII Saló d’Art i Antiguitats de les Reials Drassanes ens permet repassar 6.000 anys d’història a través d’una selecció de 10.500 obres que combinen l’exquisidesa artística de pintures, escultures i gravats d’autors de renom amb la funcionalitat luxosa i atractiva de peces de mobiliari de tota mena. “Aquest any pugem de qualitat”, ens diu Àlex Flaqué, director del Saló. Hi haurà uns 35 expositors, que en aquesta edició han optat tant per la diversitat com per una adequació a les necessitats del mercat. “No podem girar l’esquena al que ara per ara s’està comprant més, i per aquest motiu hi trobareu la famosa serigrafia de la sopa Campbell d’Andy Warhol i peces de dissenyadors com Pierre Cardin”.
Una de les tendències que els organitzadors han pogut observar durant el Saló és la joventut progressiva dels compradors: “Ja fa anys que ho veiem. Cada vegada hi ve més gent entre 30 i 45 anys. Busquen peces que juguin amb l’arquitectura de les seves cases. Per això hem portat col·leccions inèdites a l’estat espanyol com les figures estil Obamba de la tribu Kota de Gabon, fetes a finals del segle XIX: l’art africà apareix en totes les pel·lícules i sèries americanes... Si us hi fixeu, en tots els lofts i apartaments una mica arreglats hi trobareu decoració africana”.
Pensat tant per a compradors com per a curiosos i passejants “que vulguin passar una estona agraïda”, el Saló espera arribar als 20.000 visitants durant els nou dies que estarà obert d’11 a 21 h, del 17 al 25 d’octubre.

Bona peça al teler
“Segons un estudi d’Art Price, empresa que es dedica a analitzar el mercat artístic, les obres d’art contemporani s’han revaloritzat un 12,5% durant l’últim any”, ens explica Flaqué. Tenint en compte que la borsa fa sotragar els cors dels inversors amb cada cop més freqüència i que els interessos que ofereixen els bancs decreixen a una velocitat constant, tots aquells que vulguin invertir es miraran l’art contemporani amb altres ulls, a partir d’ara: les reaccions habituals (“això no és art”, “aquest quadre el pintaria el meu fill”) s’assuaujaran quan coneguin els beneficis anuals que poden aconseguir amb el mateix quadre o escultura que abans percebien amb suspicàcia.
“El mercat de les antiguitats també creix any rere any: el percentatge es troba actualment entre un 8 i un 10%”, afegeix Flaqué, que no pot evitar fer menció a la conjuntura econòmica actual: “Aquest any els galeristes han fet un esforç immens per superar-se a si mateixos. Les turbulències de la crisi no els ha impedit seguir apostant per la qualitat”. La llista de firmes que trobem enguany al Saló és important: Joan Miró, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Manolo Hugué, Salvador Dalí, Jaume Plensa, Miquel Barceló, Fernando Botero, Santiago Rusiñol Jean-Michel Basquiat i Zao Wou-Ki faran acte de presència a través d’alguna de les seves creacions, que es podran adquirir a preus molt diversos. “El més assequible són els netsukes, petites talles japoneses d’ivori del segle XVII: se’n poden trobar a partir de 150 euros –i fins a preus molt alts. Les serigrafies d’Andy Warhol de la sopa Campbell es poden comprar per 600 euros, i per una mica més –900 euros– us podeu endur un ushabti”. Dos-mil cinc cents anys després de ser creades, les estatuetes ushabtis han passat de decorar les tombes egípcies a satisfer les aspiracions dels col·leccionistes d’art, que aquest any podran trobar obres que superen àmpliament els preus més continguts: si preteneu lluir el collaret del període de Napoleó III haureu de pagar 12.000 euros; cadascuna de les quinze figures d’estil Obamba val 45.000 euros; la composició que Joan Miró va dedicar l’any 1964 a la seva amiga Patricia Matisse costa 270.000 euros... però la joia de la corona d’enguany és la tela Doloretes d’Isidre Nonell: qui se la vulgui endur a casa haurà de desembutxacar 390.000 euros.

El regal que Miró va fer a Patricia Matisse ara costa 270.000 euros...

Homenatge a Casas
“El Saló d’Art i Antiguitats obre la temporada nacional i és un dels millors d’Espanya. Som el baròmetre que marca les tendències de l’art durant la resta de temporada a la resta de l’estat”. Àlex Flaqué, convençut de dirigir un esdeveniment que cada vegada convoca més entesos i flâneurs de cap de setmana, destaca la gran varietat de la divuitena edició del Saló, que aquest any es mirarà amb especial atenció el pintor barceloní Ramon Casas: “S’hi podrà veure una petita retrospectiva a l’expositor de David Cervelló: hi haurà dibuixos, olis petits de l’època de París i un autoretrat de carbó del 1908 molt emblemàtic”. L’antiquari Víctor i Fills posarà a la venda un oli del monestir de Sant Benet de Bages on va viure el pintor durant una època de recolliment. El preu de venda de l’obra, però, no és gaire benedictí: 200.000 euros.

Publicat a Time Out Barcelona (89, 16–22 d'octubre del 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada