4.11.10

'Papa, jo vull ser torero'

El cartell oficial de la visita de Benet XVI

“No tingueu por de Jesucrist! Ell no pren res: ho dóna tot. Qui decideix entregar-s’hi, rep el cent per u”. Aquestes van ser les paraules finals de la primera homilia del cardenal Joseph Ratzinger a punt de transformar-se en Benet XVI. Cinc anys i mig després, el summe pontífex fa una visita de 22 hores a Barcelona durant la qual té com a principal missió procalamar la Sagrada Família com a basílica. Benet XVI arribarà a l’aeroport del Prat dissabte a les 21 h, i els milers de fidels que l’aniran a rebre faran de contrapes d’alguna de les accions de protesta que ja hauran tingut lloc. La primera d’elles l’ha convocat la plataforma Moviment Laic i Progressista, que aglutina un total de 170 associacions –entre les quals sumen més de 17.000 afiliats–: dijous, a partir de les 19 h i a plaça Sant Jaume, hi haurà una concentració en defensa de la laïcitat. El seu secretari, Joffre Villanueva, ens fa cinc cèntims dels objectius d’aquest acte de protesta: “Volem posar en evidència que a Catalunya hi ha moltes opcions de consciència i que no n’hi ha cap que pugui monopolitzar l’espai públic. Volem fer notar cívicament que estem en contra dels privilegis de l’església catòlica”. A l’acte hi participaran, entre d’altres, Leo Bassi, que divendres repetirà performance a l’FNAC-Triangle (18 h) aprofitant la presentació de La tournée de Dios, novel·leta d’Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) en què Nostre Senyor es decideix a baixar del cel i fer una volta pel món de 1932. Tenint en compte que Benet XVI és, pels catòlics, el contacte més directe amb Déu, costarà que l’emoció de l’experiència papal sigui aigualida per les accions paral·leles al programa oficial, que després de l’arribada nocturna de dissabte –de l’aeroport anirà fins al palau de l’Arquebisbat (21.45 h), on s’estarà en una habitació sense vistes al carrer per motius de seguretat– començarà la petita ruta de diumenge a les 9 en punt del matí.

Leo Bassi tampoc no espera el Papa

Cap a la nova basílica
El papamòbil es posarà en marxa des de l’Arquebisbat cap a la Sagrada Família, i quan passi per davant de la catedral serà rebut pel miler de participants gays i lesbians de la Queer Kissing Flashmob que s’hi ha organitzat: “Accionarem un senyal sonor que indicarà el moment en el qual començarà la morrejada i hi haurà un altre senyal quan hagin passat els dos minuts que indicarà el final”, detalla l’organització. “Si el Papa seguís per la zona, podríem allargar la morrejada algun minut més. Una vegada finalitzat l’esdeveniment, ens anirem retirant del lloc com si res no hagués passat”. La comitiva papal pujarà per Via Laietana i Pau Claris fins a Diputació; des d’allà anirà fins a Marina, i recorrerà el tram que separa aquest carrer de Provença, des d’on farà la volta al temple abans de començar la missa de dedicació i proclamació (10 h). Durant la missa, a les 11 h, hi haurà una manifestació feminista a plaça Universitat contra la visita de Benet XVI. “Ni l’esperem ni li donem cap benvinguda. La seva presència ens violenta”, és un dels lemes principals de l’acció.


La gent que lloga els balcons sí que espera el Papa

El negoci del balcó
Els que no s’han sentit violentats són tots aquells veïns que han decidit treure rèdit ecònomic de la posició privilegiada del seu balcó. “Quan vam llegir a la premsa que molts veïns oferien les vistes del seu balcó ens vam dir: i per què no ho provem, nosaltres?”, ens comenta Antoni, que viu al tram del carrer Pau Claris per on passarà el papamòbil: s’ha decidit a llogar el seu balcó per 450 euros. “Hi ha gent que demana molts diners... He vist que n’hi ha que lloguen el balcó per 2000 euros!”, ens fa saber una veïna de Diputació que ofereix la seva talaia privilegiada per només 300 euros. Els més espavilats han recorregut a Internet per comprovar com estava el mercat de balcons i fer ofertes competitives, que van des de compartir el balcó a tant la cadira, pagar per tot un apartament –en aquest cas, el preu es dispara– o fins i tot aprofitar la gentilesa d’alguns veïns d’acompanyar el visionat de la desfilada amb una copa de cava i uns entrepans.
La visita de Benet XVI servirà perquè una vegada més molts barcelonins treguin la capa de l’armari i toregin a favor o en contra del summe pontífex. Hi haurà protestes, actes salivosos, manifestacions, performances, rèdits balconers i devoció catòlica. La futura basílica de la Sagrada Família serà, durant unes hores, com la Monumental: estimada per uns, censurada pels altres. Dominus vobiscum, o alea jacta est?

© Jordi Nopca, Time Out Barcelona (141, 3–9 de novembre del 2010)

1 comentari:

  1. Tot plegat és molt estrany, tant unes reaccions com les altres. Llàstima que Buñuel, Berlanga, Fellini o Passolini ja estiguin morts, perquè hi ha per una pel•lícula combinant a tots quatre.
    Això sí, com a mínim la gent passarà una bona estona.
    Salutacions.

    ResponElimina