3.2.10

Manual d'enemics invisibles


El nou llibre del doctor Salvador Macip comença apeŀlant a la nostra invulnerabilitat. Hem estat capaços d’escapar dels nostres depredadors i d’ocupar amb èxit tots els ecosistemes però no hem pogut acabar amb els enemics invisibles: bacteris, virus i fongs. “Estem immersos en una batalla contra un exèrcit tan poderós que, si es donessin les condicions adequades, podria eliminar la nostra raça en qüestió de mesos”, escriu Macip, a qui trobem gairebé sense veu un vespre, el quart de promoció des que ha arribat de Leicester, on dirigeix el Laboratori de Mecanismes de Mort Ceŀlular. “Al laboratori hi tinc un armari ple de virus”, ens comenta Macip de seguida, que fa un any llarg que treballa en Les grans epidèmies modernes amb una triple voluntat: “Aconseguir ser el més objectiu possible, donar informacions com més completes millor i fer un llibre que pugui llegir tothom, perquè els científics, de vegades, no sabem explicar-nos prou bé”.
Abans d’interessar-se per la divulgació científica amb Immortals, sans i perfectes (Edicions 62, 2008), Macip va publicar dues noveŀles i un recull de contes (la tercera novel·la apareixerà a finals d’aquest any).


“Get a grip”
“Vaig plantejar d’escriure el llibre mesos abans de la pandèmia de grip, i el fet que la grip sigui la primera de les quatre grans epidèmies modernes que hi apareixen ve donat perquè ja fa anys que es pensava que sortiria una nova grip”. Finalment, però, l’anomenada grip nova no ha estat tan devastadora com es temia. “S’han donat informacions molt variades que han contribuït a crear un estat de confusió: fins i tot s’ha arribat a creure que era una estratègia dels laboratoris per vendre la vacuna. A mi em sembla que val més pecar en excés de prevenció que no pas rebre’n les conseqüències”.
Fa uns anys, quan Macip investigava el càncer a l’hospital Mount Sinai de Nova York, un virus fins llavors desconegut al món occidental, el West Nile Virus, va aparèixer entre els novaiorquesos: el 1999 hi va haver 62 casos greus i 7 morts a la ciutat. “Es va viure una situació de pànic. Les autoritats recomanaven no anar al Central Park a partir del vespre, perquè no els piqués el mosquit que transmetia la malaltia, i cada nit passaven camions blancs que deixaven anar un fum blanc, insecticida, segurament més tòxic que la pròpia malaltia”.

Epidèmies i malalties oblidades
Les altres tres grans epidèmies dels últims anys que desenvolupa Macip són la sida, la tuberculosi i la malària. “Hem d’aprofitar la revifalla de l’interès per part dels països rics per seguir estudiant fàrmacs contra la tuberculosi o la sida. De tuberculosi n’ha aparegut un nou tipus que és resistent als fàrmacs dels quals es disposa, i l’OMS ha alertat que aquesta malaltia pot ser de les més importants al segle XXI. Pel que fa a la sida, darrerament està oblidada, però la medicació actual només aconsegueix tenir-la sota control, no eliminar-la. El cas de la malària, que afecta sobretot a països africans, és una de les epidèmies més importants: cada any se n’infecten entre 350 i 500 milions de persones, i hi ha estudis que demostren que cada trenta anys mor una persona a causa d’aquesta malaltia”.

Publicat a Time Out Barcelona (102, 21–27 de gener del 2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada