21.9.09

Article de festa major: "De la Ribera a la Mercè"

Aquesta setmana Barcelona es prepara per començar la Mercè amb la Festa Major del barri de la Ribera i la cloenda de la Festa Major del Poblenou. En Jordi Nopca no s’ha pogut resistir a fer-vos una selecció del bo i millor dels propers dies.

Tots aquells que us hagueu perdut les festes de Gràcia o les de Sants, o que encara tingueu ganes de gresca, esteu de sort aquesta setmana: a més de ser a temps d’ensumar el final de la Festa Major del Poblenou, podreu acostar-vos fins al barri de la Ribera, que a partir d’aquesta nit s’omple de concerts, cercaviles, balls, vermuts i activitats per als més petits de la casa, o començar a celebrar la Mercè –festa de festes–, que ja aquest cap de setmana programa una pila d’activitats per a tots els gustos i que a partir de dimecres explota sense vergonya i en totes les direccions, com un d’aquells trons king size que els adolescents acostumen a dipositar a les papereres. I pareu molta atenció (bum!): no us caldrà furgar gaire les vostres butxaques, perquè la majoria d’actes i concerts són totalment gratuïts.

Fem més Ribera!
Amb un eslògan tan entusiasta com el d’enguany les festes de la Ribera comencen el dijous 17 amb un concert de música electrònica, Multimèdia reciclada, a càrrec de Telenoika (passeig del Born, 22 h). Divendres tocarà llevar-se aviat amb la cercavila de la xaranga Barcelona Street Parade, que començarà a la plaça de les Olles a partir de les 10 h i recorrerà exhaustivament –i amb entusiasme– tot el barri. Si a la tarda teniu calor i necessiteu una dosi de cafeïna, no podeu faltar a la degustació de granissats de cafè qu e es farà a la placeta de Montcada (de 17 a 20 h), que si sou hàbils –i en cas que la gana faci acte de presència– podreu compaginar amb el pica-pica Ribera 2009 del carrer del Rec i el carrer de la Fusina (18 h). La nit de divendres hi haurà un dels plats forts de la festa: l’actuació dels Mishima al passeig del Born a partir de les 23 h. Com que “qui n’ha begut, en tindrà set tota la vida”, dissabte us podreu recuperar durant el sopar de festa major, que tindrà com a colofó un pastís especial creat per Mey Hofmann, xef amb una estrella Michelin. Encara dissabte, el passeig del Born us oferirà el ball de festa major amb els Taxman (23.30 h). L’endemà al matí, Els Farsants animaran la quitxalla al carrer del Rec i al de la Fusina (11.30 a 14 h), i a la plaça de les Olles es farà un vermut que canvia el g lamur explosiu dels anuncis de Martini per un públic objectiu força diferent: la tercera edat (13 h). La Festa Major de la Ribera s’acomiadarà fins l’any que ve mirant cap a dos públics molt diferents: per una banda, els aficionats al cabaret i la nostàlgia amb lluentons podran comprovar la bona forma de Merche Mar (pl. de les Olles, 21 h); per l’altra, els seguidors del foc i els tabals podran deixar-se cremar per la Colla de Diables del Casc Antic (pg. del Born, 23 h).

Gegants, gegantes, gegantons i gegantones...

Els colors de la Mercè
Tot i que el tret de sortida de les festes de la Mercè no serà fins el dimecres 23, la ciutat escalfa motors amb tota classe d’activitats. El divendres 18, a partir de les 20.30 h, el passeig dels Tiŀlers del Parc de la Ciutadella presenta les Nits de Ramadà, amb mercat gastronòmic i aproximacions al qawwali paquistànes (Rizwan & Muazzam, 21 h) i a la world music de Mali (Habib Koite, 22.40 h).
Si voleu fer una mica d’esport, el diumenge 20 a les 9 h començarà la Cursa de la Mercè: seran deu quilòmetres que posaran a prova la vostra resistència i bona voluntat.
Els dimecres 23, Montserrat Carulla i Vicky Peña faran el pregó de la Mercè 2009 (Saló de Cent, 19 h). A partir de llavors, Barcelona es convertirà en una festa immensa pensada per a tothom. Dimecres mateix, Franc Aleu, de la Fura dels Baus, mostrarà a la Torre de les Aigües de l’Eixample les acrobàcies de Scangirl (a partir de les 21 h), hi haurà un concurs de disfresses de gegants al carrer de Montalegre (21.30 h) i el parc de la Ciutadella es convertirà en un immens escenari dedicat al jazz amb projeccions de pel·lícules emblemàtiques com Round midnight de Bertrand Tavernier (23 h) i concerts com el de Dani Nel·lo i Myriam Swanson (0.15 h).
L’allau d’activitats del dijous 24 és impressionant i se us farà difícil escollir. El castell de Montjuïc es transformarà en un immens escenari circense amb les intervencions del Circoxidado (carpa del Fossat, 20.30 h), Mario: The Queen of Circus (escenari del Fossat, 12 i 17.15 h) i els saltimbanquis de Cirqu’lation Locale (18.30 h). A la Ciutadella, el jazz compartirà protagonisme amb el Festival Àsia 2009, amb cercaviles, cuina, concerts, demostracions de balls tradicionals i cinema.
Podreu conèixer el teatre d’ombres d’Istanbul si us acosteu al Museu Marítim (11.30 i 18 h) o visitar els jardins del Baluard, un dels espais verds més poc coneguts de Barcelona. Si el que us interessa és visitar alguna de les moltes exposicions d’art, els museus compleixen amb la tradicional jornada de portes obertes el dijous 24, diada de la copatrona de la ciutat.

Publicat a Time Out (85, 18–24 de setembre del 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada